LIQUI MOLY со масивно двојно лидерство

Др. Ули Велер е номиниран како директор заедно со Гунтер Хиермаер.

Долгогодишниот административен директор на претпријатието во Улм, д-р Ули Велер, ќе стане втор извршен директор на групата претпријатија на почетокот од 2023 година. За LIQUI MOLY ова е логичен чекор и гаранција за трајна стабилност и безбедност. “Моја одговорност е да ја водам нашата компанија во безбедна иднина. За мене, втор извршен директор значи совршена стратешка поддршка”, вели Гинтер Хиермаер.

Со овој чекор, д-р Ули Велер ќе биде промовиран во дополнителен извршен директор на LIQUI MOLY Group, кој, исто така, го вклучува и Meguin GmbH & co. KG Mineraloelwerke во Саарлуис, како и бројни подружници на LIQUI MOLY во странство. Тој ќе продолжи да функционира како административен директор.

“Д-р Велер е еден од луѓето кои ја обликуваа LIQUI MOLY. Повеќе од една деценија, тој има доверлив придонес за нашиот успех. Тој ги интернализираше нашите вредности, помогна во обликувањето на нашите стратегии како Административен директор и ја познава компанијата како никој друг”, вели Гинтер Хиермаер за неговиот ценет колега. Хиермаер останува портпарол на компанијата.

LIQUI MOLY е многу успешен под водство на Гинтер Хиермаер како нов шеф од 1-ви март 2022 година. И покрај несреќната глобална економија и екстремно тешката ситуација на пазарот на суровини, компанијата во Улм продолжува да расте и во 2022 година создаде 72 дополнителни работни места. Тој смета дека двојното раководство веќе може да се окарактеризира како уште еден државен удар: “Сметам дека силното двојно раководство на чело на Компанијата е гаранција за континуитет, стабилност, како и безбедност за компанијата и сите кои работат со нас”, вели тој за одлуката. “И исто така како знак за тоа колку ја цениме компанијата во Вирт, во која сме дел од 2018 година, како производител на автомобилски хемикалии.”

LIQUI MOLY треба да направи промет од 800 милиони евра оваа година – очигледно повеќе од 2021 година – и вработува повеќе од 1.000 луѓе. Луѓето од Улм би сакале да ја достигнат својата самоопределена цел од 1 милијарда евра од промената до 2025 година. “Нашите книги за нарачки се полни и инвестираме неколку милиони евра во проширувањето на нашата продукција,” Гинтер Хиермаер објави. ” Нашата стратегија за диверзификација и интернационализација ни даде способност за успешно справување со кризи, сложени ситуации и динамични пазари. Како што се вели, нема да ги ставаме сите наши јајца во една кошница. И токму овој курс го следиме со номинирањето на д-р Велер за втор извршен директор”, потврди тој.

Ули Велер како иден втор човек во менаџментот е среќен поради добиената задача. “Со нетрпение чекам да помогнам во обликувањето на иднината на LIQUI MOLY од врвот. Се додека работам за компанијата, сум свесен за фактот дека успехот на крајот е секогаш тимски напор. И ние имаме извонреден тим и јас би сакал да бидам дел од водството.”