Остануваме специјалисти за хемиски продукти од авто индустријата

Генералниот директор на LIQUI MOLY Гинтер Хиермаер за електричната мобилност, растот на пазарите кои се намалуваат и иднината на компанијата

LIQUI MOLY ги поддржува технолошките промени во автомобилската индустрија повеќе од 60 години. Благодарение на широкиот асортиман на автомобилски хемикалии, управниот директор Гинтер Хиермаер смета дека компанијата е добро позиционирана за трансформација на мобилноста.

Eлектричната мобилност која е во полн замав, несомнено го исплаши производителот на моторни масла и адитиви?

Гинтер Хиермаер: Не, воопшто. За нас, ова значи дополнителен бизнис бидејќи можеме да лансираме нови производи специјално креирани за електрични возила. Од неодамна за возилата Tesla нудиме и течност за пренос како и течност за ладење со горивни ќелии.

Но, на овие возила повеќе не им е потребно моторно масло.

Гинтер Хиермаер: Точно, на овие возила повеќе не им треба моторно масло. Но, само помислете на милионите автомобили со конвенционални мотори со согорување кои сега се на пат. Дури и да не се произведуваат повеќе автомобили со мотори со согорување, ќе бидат потребни повеќе од 15 години за да исчезнат возилата кои се во циркулација. Нашиот фокус е многу повеќе на афтер маркетот отколку на бизнисот со Оригиналните производители, а на нашит пазар, оваа промена ќе се случи етапно. Исто така, би бил многу внимателен да му напишам некролог на моторот со внатрешно согорување во моментов. Ќе биде возбудливо да се види како се развиваат електрогоривата. Синтетичките горива произведени на начин кој не ја загрозува климата и животната средина сè уште можат да му обезбедат долг животен век на моторот со согорување.

Сепак, вкупниот пазар на моторни масла ќе се намали.

Гинтер Хиермаер: И ние ќе продолжиме да растеме на овој пазар, бидејќи ќе продолжиме да го зголемуваме нашиот пазарен удел. Современите моторни масла стануваат сè попребирливи во производството, така што особено многу помали производители на масла не можат да бидат во чекор со оваа промена и ќе исчезнат од пазарот. Без сомнение: Долгорочно, се разбира, промената во мобилноста значи и голема промена за нас. Но, ние не се плашиме од тоа. Отсекогаш сме биле во првите редови кога станува збор за новите технологии, било да е тоа чистење на филтрите за дизел честички, било да се проблемите предизвикани од LSPI, било да се тоа уште потенки моторни масла. Ќе има значителни промени во палетата на производи, но ние ќе останеме специјалист за автомобилски хемикалии. Пред 60 години, LIQUI MOLY имаше само неколку адитиви во својата палета. Ништо друго. Денес има околу 4.000 производи. Ние сме неверојатно широко позиционирани со нашата палета на производи. Покрај масла и адитиви, имаме и масти и пасти, сервисни производи како што се чистач на сопирачки, производи за нега на автомобили, заптивната смеса за подвозјето, материјали за поправка на шофершајбната и многу повеќе. Овој асортиман ги нуди вистинските производи за секое возило, за мотори со согорување, како и за електрични автомобили.

Каков совет им давате на работилниците за кои промената на маслото е добар двигател на зачестеноста и приходите?

Гинтер Хиермаер: Се разбира, работилниците исто така ќе треба да се прилагодат. Не само технички, туку и во нивната улога на продавачи. Колку и да се стручни многу работилници на техничко ниво, некои се порезервирани кога станува збор за продажба. Не станува збор за зборување на клиентите за услуги што не им се потребни. Станува збор за нудење услуги кои се технички разумни и во најдобар интерес на клиентите, но кои тие воопшто не ги разгледувале до тој момент. Примери за тоа се деталите за возилото или чистењето на системите за климатизација. Работилниците можат да продолжат да се потпираат на LIQUI MOLY како силен партнер за автомобилски хемикалии во иднина.