Два нови производи за e-мобилност од LIQUI MOLY

Германскиот производител на автомобилистички хемикалии лансира масло за менувачи за Tesla и ладилна течност за горивни ќелии.

LIQUI MOLY разви ладилна течност за горивни ќелии како и посебно масло за менувачи специјално наменето за електрични возила. Давид Каесер, шефот на одделот за Истражување и Развој во LIQUI MOLY, изјави: “Ова е само почеток на она што го имаме во развојните линии. Стоиме цврсто на нашето ветување – дека ќе понудиме вистински продукти за сите возила во светот.”

Во Европа, САД и делови од Азија, е-мобилноста е едноставно незапирлива. Иако бројот на конвенционално придвижувани возила и понатаму ќе биде многу поголем од оној на алетернативните горива во следната деценија, производителот на масла од Германија се подготвува за пресвртот во мобилноста. “Ќе постои микс на различни концепти на придвижување.” Вели David Kaiser: “Секое возило и секој производител има различни барања. Нашето истражување се грижи да ги исполниме сите одобренија и барања и, во исто време дека го испорачуваме највисокиот квалитет. ”

Квалитетот е клучниот збор во LIQUI MOLY. Разладната течност за електрични возила особено треба да исполнат многу обемни барања, Разладната течност за Горивни Ќелии FCF 20 од LIQUI MOLY е базиран на етилен гликол, комбиниран со не-јонски адитиви, се одликува со многу ниска електрична спроводливост и комбинира оптимална термална дисипација со врвна компатибилност на материјалите и стабилност на стареење.  “Топлината која се развива во батериите и горивните ќелии е огромна. Па согласно тоа и барањата од разладната течност се огромни. Нашиот FCF 20 не само што е дизајниран за термално ослободување, туку исто така ја нуди и специфичната долговечност и заштита на сите компоненти позната за LIQUI MOLY,” вели Kaiser гордо. Оптималното ослободување од топлината е апсолутно неопходна за горивните ќелии, бидејќи жештината која се создава може да биде повисока од жештината која ја создаваат моторите со согорување. Ова гарантира максимален сервисен живот на компонентите. Производот е компатибилен и за   Toyota Mirai, кој се смета за пионер во технологијата на горивни ќелии.

Понатамошниот развој е насочен кон возила придвижувани од батерија, кои се почести на нашите патишта. “Не е точно дека електричните возила немаат потреба од масло. Напротив, тие имаат потреба од многу квалитетни подмачкувачи во трансмисијата,” вели David Kaiser. Овде, исто така, LIQUI MOLY нуди вистинска течност прилагоден на големите вртежни моменти на мочните електрични мотори. Новото Top Tec Gear EV 510 масло за менувачи ги испорачува строгите стандарди на Tesla. Ознаката  EV (Electric Vehicle) покажува дека  овој LIQUI MOLY продукт е развиен ексклузивно за електрични возила. Но тоа не е се.  “Го вложуваме целото искуство на нашите истражувачи и вложуваме во развој на е-продукти. Ова вклучува , на пример и разладна течност со мала проводливост за е-батерии. И тие ќе започнат набргу да се продаваат,” ветува Директорот за развој.

Впрочем, најголемиот дел од производите на LIQUI MOLY се соодветни за сите видови на погон, без разлика дали се работи за  мотор со внатрешно согорување, електрични, хибридни или возила со погон на горивни ќелии. Одобренијата на производителите се доказ за тоа.   “Секаде каде што се потребни посебни продукти, ќе понудиме решенија. Ова е сосема независно од видот на погон,” вели David Kaiser.

Со новите продукти, производителот ја прроширува својата палета на околу 4.000 прдукти и влегува и во сферата на алтернативните погони.