LIQUI MOLY влегува во WTCR со HYUNDAI

Aприл 2020 – За прв пат во историјата на LIQUI MOLY : Прв пат во историјата, специјалистот за производство на моторни масла и адитиви од Германија влезе во партнерство со спортскиот тим на Hyundai. Брендот влегува во  World Touring Car Cup WTCR заедно со Hyundai Motorsports. “Ова покажува колку сме значајни сега и за производителите на возила.” изјави Питер Бауман, маркетинг директорот на LIQUI MOLY.LIQUI MOLY беше присутен во моторспортот повеќе од десет години. Иницијално во World Touring Car Championship WTCC а потоа, по основањето во 2015 година и во TCR серијата, секогаш во партнерство со Englster racing тимот.  LIQUI MOLY сега прави чекор   World Touring Car Cup WTCR заедно со тимот. Сега Енглстер ќе се натпреварува како Hyundai works тим. Во две возила  Hyundai i30 N TCR, Холандскиот WTCR ветеран Ники Катсбург и Германскиот талент Лука Енглстер ќе се борат за титулата – ако сезоната воопшто стартува со оглед на корона кризата.

И покрај многуте декади поминати во моторспортотучеството на  LIQUI MOLY во WTCR означува почеток на нова ера за специјалистот за моторни масла . “Ова е прв пат да сме инволвирани во работните тимови, односно во директна соработка со производителите на возила. ,” изјави Питер Бауман. Оваа соработка ќе се рефлектира прво во јасно видливото лого на возилата и второ во фактот дека две возила Hyundai i30 N TCR ќе возат на  LIQUI MOLY масло. Tоа ќе биде маслото Synthoil Race Tech GT1 10W-60, комплетно синтетичко масло специјално развиено за употреба на тркачките стази.

Соработката на LIQUI MOLY со Hyundai не е само за подигнување на свесноста за брендот, туку и за развој на новите области на работење. Ова е затоа што компанијата традиционално е посветена на постпродажбата, то ест на поправката и одржувањата. Затоа компанијата е подобро позната во сервисите а не во овластените дилерства.  LIQUI MOLY има намера да го развие својот бизнис и во дилерствата.  “Сега, кога Hyundai не избра за трки, дилерствата на Hyundai дефинитивно ќе не замаат во обзир. ” изјави Питер Бауман.